Nuffnang Ads

Friday, May 13, 2011

Nostalgia Dunhill 10 batang.

Nostalgia ataupun rasa rindu perokok2 kepada kotak rokok kecil, maka teman paparkan kotok rokok dunhill 10 batang yang telah dilarang pengeluaran dan penjualan di Malaysia.

Rokok kotak kecil dilarang mulai 1 Jun 2010

Penjualan paket rokok yang mengandungi kurang daripada 20 batang adalah dilarang mulai 1 Jun 2010.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata sejajar dengan keputusan itu, syarikat rokok diberi masa tujuh bulan mulai sekarang hingga 31 Mei ini untuk menghabiskan stok paket rokok yang kurang daripada 20 batang rokok di pasaran.

"Kerajaan tidak akan melayan sebarang rayuan ke atas perkara ini dan Kementerian Kesihatan Malaysia akan menguatkuasakan sepenuhnya larangan pengilangan dan penjualan paket rokok kurang dari 20 batang rokok mulai 1 Jun 2010," katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata keputusan itu telah dipersetujui oleh semua syarikat rokok dan kerajaan berterima kasih atas sokongan dan kerjasama syarikat-syarikat tersebut.

"Larangan pengilangan dan penjualan rokok paket rokok yang mengandungi kurang dari 20 batang sebenarnya telah diwartakan pada 23 Sept 2004 melalui peraturan-peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004, bagaimanapun penguatkuasaan terhadap larangan tersebut telah ditangguhkan selepas kerajaan mempertimbangkan rayuan daripada syarikat-syarikat rokok," katanya.

Liow berkata sehubungan dengan penguatkuasaan itu, sesiapa yang didapati melanggar peraturan tersebut boleh didenda tidak melebihi RM10,000 atau dipenjara tidak melebihi dua tahun.

Menurut beliau lagi, larangan itu juga selaras dengan saranan Konvensyen Rangka Kerja Kawalan Tembakau (FCTC) Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

"Larangan penjualan paket rokok bungkusan kecil ini bertujuan mengurangkan kebolehcapaian dan kemampuan golongan kanak-kanak dan remaja untuk membeli dan memulakan tabiat merokok yang tidak sihat dan merugikan," katanya. BERNAMA.

5 comments:

 1. dulu ada 7 batang hehehehe

  ReplyDelete
 2. ya..ya..dulu ada kotak 7 batang.Sudah lamaaa dulu

  ReplyDelete
 3. yg rokok jenis beli sebatang tu ada lagi tak di kedai kopi

  ReplyDelete
 4. dulu ada 7 batang,senang nk seledup masuk sekolah...hahahah

  ReplyDelete
 5. Aku masih ada dunhill 7, 10, 14 dan 20 unpacked, kalau ada offer bagus, boleh jual

  ReplyDelete